Grise i Danmark
Der lever næsten 11 millioner grise rundt om på danske gårde. Der
slagtes mere end 20 millioner grise i Danmark hvert år. På denne side kan du få mere at
vide om hvordan svineproduktionen finder sted.
Hvad kaldes grisen?
So: |
Hungris, der bruges til at avle smågrise. |
|
Orne: |
Hangris, der bruges til at avle smågrise. |
|
Sopolt: |
Uparret hungris beregnet til at avle smågrise. |
|
Gylt: |
So, der er drægtig for første gang. |
|
Smågris: |
Gris op til 30 kg. |
|
Slagtesvin: |
Svin i størrelsen fra 30 kg op til omkring 100 kg. Udgør langt
størstedelen af den danske svinepoduktion. |
|
Tungsvin: |
Slagtesvin over 100 kg, typisk omkring 110 kg. Omfatter en del af
specialgrisene,
der har særlig god smag og saftighed. |
|
Hangris: |
Gris af hankøn beregnet til slagtning. Regnes som hangrise indtil en
slagtevægt på
omkring 90 kg, dvs. en levende vægt på ca. 115 kg. Over denne vægt er der tale
om orner. |
|
Galt: |
Kastreret hangris. |
|
Griseracer
Den danske grise er en krydsning af to eller flere racer.
Man krydser grisene fordi det giver større kuld, hurtigere voksende grise og bedre
kødkvalitet end hvis man "nøjes" med at have én race, fx Danske Landrace, som
det var almindeligt ind til for ca. 20 år siden. I alt bruges fire racer til at producere
krydsningsvin:
Krydsninger
Dansk Landrace og Yorkshire indgår i stort set alle krydsningssvin. Ofte vil
soen være en krydsning af disse to racer (kaldes LY i fagsproget), mens ornerne ofte er
krydsninger mellem Duroc og Hampshire (DH) eller ren Duroc (D). En krydsning mellem en
Landrace-Yorkshire so og en Duroc orne vil give afkom der benævnes D(LY).
Der findes mange krydsningskombinationer, også af dyr hvor alle fire racer indgår. Man
kan ikke sige hvilken krydsning, der er bedst; det afhænger bl.a. af hvad kødet skal
bruges til. Flere af specialgrisene har regler for hvilke racer de skal produceres ud fra.
Avl
Der sker hele tiden en udvælgelse af avlsdyr fra de fire "rene" racer,
ud fra hvilke egenskaber man ønsker forbedret eller undertrykt. Avlsmålene - hvordan man
vægter forskellige egenskaber, fx kød- og fedtindhold, temperament og væksthastighed -
besluttes i fællesskab. De ændres løbende i takt med at markedskravene rundt om i
verden ændrer sig.
Et godt eksempel er grisenes fedtindhold, der er reduceret betydeligt gennem de sidste
mange år. Det er godt når kødet skal bruges til diverse forarbejdede produkter, hvilket
hovedparten af det danske svinekød skal. Det er også godt ud fra en ernæringsmæssig
vinkel. Derimod er det knapt så godt ud fra en smagsmæssig vinkel, da det magre kød
godt kan komme til at virke tørt og smagløst, hvis det ikke tilberedes nænsomt. Derfor
har man besluttet at der skal være en vis mængde intramuskulært fedt i avlsmålene for
Duroc og Hampshire.
Andre egenskaber bliver også undersøgt for at vurdere om de skal ændres gennem
avlsarbejdet. Det gælder fx kødets pH (surhedsgrad) og farve (pigmentindhold).
Svineproduktionen
Godt 20.000 landmænd står for den danske svineproduktion. Antallet af landbrug med
svineproduktion har været konstant faldende gennem mange år, samtidig med at
produktionen er steget betydeligt. Tendensen går således i retning af stadig færre
svinebrug med stadig større produktion. Der er omkring 6000 landmænd som primært er
svineproducenter. De er dog nødt til også at have planteproduktion, da det såkaldte
harmonikrav fordrer at der skal dyrkes et vis areal pr. "dyreenhed", således at
svineproducenten kan komme af med svinegyllen på en miljømæssig forsvarlig måde som
gødning på markerne. Resten af de 20.000 svineproducenter har ikke svineproduktion som
hovederhverv, enten fordi de også har andre former for landbrugsproduktion, eller fordi
de har arbejde ved siden af, altså er deltidslandmænd. De 6000 fuldtids-svineproducenter
står for omkring 70% af den samlede produktion på godt 20 millioner svin til slagtning
hvert år.
Søer
Nogle svineproducenter har selv søer til at producere smågrise, mens andre
vælger at købe smågrisene og beholde dem til de er store nok til slagtning.
Søer og orner købes i de ønskede racer eller krydsninger fra avlsbesætninger rundt om
i landet. Søerne løbes (parres) enten med egne orner eller ved inseminering med sæd fra
ornestationer. Selv om der bruges inseminering, vil man som oftest også selv have et par
orner for at stimulere søerne til at komme i brunst.
Løbningen finder som regel sted i en særlig løbestald. Herefter flyttes soen til en
drægtighedsstald, hvor hun står, indtil hun skal fare (nedkomme). Drægtighedstiden er
114 dage, hvilket som tommelfingerregel vil sige tre måneder, tre uger og
tre dage.
Når det er tid for soen at fare, flyttes hun til farestalden. Som regel er produktionen
planlagt, så flere søer farer samme dag.
Farestierne er indrettede med bøjler, så soen ikke risikerer at klemme de nyfødte
pattegrise. Et normalt kuld er på 10-12 pattegrise. I gennemsnit farer hver so to gange
om året. Pattegrisene er ikke så stærke i den første uges tid. Mellem 5 og 15% af dem
dør i denne periode.
Mange producenter klipper eller filer pattegrisenes tænder for at forhindre at de skader
soen når de patter, eller bider deres søskende. En del klipper også den yderste del af
halerne for at forhindre, at grisene begynder at bide hinandens haler. Endelig bliver de
fleste hangrise kastreret, blandt andet for at undgå at deres kød får hangriselugt.
Kastrerede hangrise kaldes galtgrise.
Smågrise
Svinene holdes i forskellige afdelinger afhængig af deres alder og størrelse.
Smågrisene går sammen med soen i tre til fire uger, hvorefter de fravænnes. De flyttes
så til en klimastald. Her går de ofte sammen med smågrise fra flere kuld, dvs. der kan
være op mod 100 smågrise sammen.
Smågrisene vokser med cirka 350 gram om dagen i gennemsnit. De får specialfoder der er
nøje afpasset deres alder. Smågrise er ganske som vuggestuebørn særligt udsatte for
infektioner, der blandt andet kan give diarré. Mange landmænd giver smågrise
vækstfremmere (antibiotika) i foderet for at forebygge sygdomme og sikre deres trivsel.
Efter fem uger i klimastalden flyttes smågrisene til en ungsvinestald, hvor de går til
de er omkring 11 uger gamle og vejer cirka 25 kg. Når smågrise sælges videre, sker det
typisk ved denne størrelse. Omkring halvdelen af alle danske smågrise sælges videre til
andre producenter.
Slagtesvin
Når grisene er omkring 11uger, flyttes de til slagtesvinestalden, hvor de går
indtil de slagtes fem-seks måneder gamle. I slagtesvinestalden går de i stier med 12-18
svin sammen. Stierne kan være udformet på forskellig måde - mere om det i afsnittet om
staldsystemer.
Foder
Hovedbestandelen af danske svins foder er byg og hvede. Desuden bruges soja, raps
eller ærter for at tilføre ekstra proteiner. Svinefoder tilsættes yderligere vitaminer
og mineraler. Der bruges også mange andre fodermidler, for eksempel valle fra
osteproduktion, gærfløde fra ølproduktion og varmebehandlet madaffald fra
institutioner.
Det er nødvendigt at kende foderets sammensætning meget nøje for at vide præcis hvor
megen næring det indeholder, og hvad man eventuelt skal supplere med for at få den bedst
mulige vækst.
Foderets struktur er vigtig for at holde svinenes maver i orden.
En stor del af svinefoderet bliver fremstillet af foderstoffabrikker, hvor fodermidlerne
forarbejdes til den rette sammensætning og størrelse. En del landmænd blander selv
foderet, blandt andet mange af dem der selv dyrker korn.
Halm er dels med til at beskæftige grisene, dels giver det en god mæthedsfornemmelse.
Imidlertid kan halm give problemer i nogle staldsystemer, blandt andet fordi den kan
tilstoppe gyllekanalerne til udmugning. Derfor bruger man kun halm i nogle systemer.
Medicin
Som hovedregel må svin kun få medicin når de er syge. Der er regler for
hvor lang tid der skal gå, inden grisene må slagtes efter medicinsk behandling. Disse
tilbageholdelsestider skal sikre, at der ikke er medicinrester tilbage i kødet som kan
give problemer for mennesker. De danske sundhedsmyndigheder undersøger løbende dansk
svinekød for en række forskellige stoffer. Hvert år undersøges over 20.000
slagtekroppe for rester af antibiotika. De seneste mange år har man kun fundet rester i
færre end 10 prøver om året, hvilket er blandt de laveste forekomster i verden.
Svinebranchen har helt afviklet brugen af vækstfremmere. Det skyldes risikoen for at
sygdomsfremkaldende bakterier udvikler resistens (modstandsdygtighed) over for de
antibiotika, der indgår i vækstfremmerne. Nogle af disse antibiotika minder meget om
tilsvarende antibiotika der bruges til mennesker. Der er derfor risiko for, at resistente
bakterier, som overføres fra dyr til mennesker, ikke kan slås ned med sædvanlige
midler. Denne udvikling kendes fra andre lande, hvor man for eksempel har problemer med at
behandle mod salmonella-infektioner fordi en del af salmonella-bakterierne efterhånden er
blevet resistente over for antibiotika. Salmonella DT 104 som er kommet til landet i de
sidste par år, er sådan en multiresistent Salmonella.
Staldsystemer
Der bruges en række forskellige stald- og produktionssystemer til at
holde grise i. Nogle af systemerne har med staldens udformning at gøre. Andre handler om
bestemte principper for produktionen. I praksis kombineres systemerne ofte.
Nogle produktionssystemer betegnes som "intensive", fordi de er beregnet på en
stor og effektiv produktion. Andre systemer er mindre effektive bl.a. af hensyn til
dyrevelfærden.
Mange vil være tilbøjelige til at sætte lighedstegn mellem produktionssystemet og
grisenes velfærd. I praksis er det imidlertid ikke så enkelt. Der er mange eksempler på
at grise i intensive produktionssystemer ikke viser tegn på af dårligere velfærd end
grise i alternative systemer. Omvendt er der eksempler på at svin i alternative systemer
viser tegn på dårlig velfærd. Man kan ikke basere grisenes velfærd alene på
produktionssystemet - landmandens evne til at passe dyrene er mindst lige så vigtig. Det
er en af grundene til at man skal have en landmandsuddannelse ("grønt bevis")
for at have lov til at drive landbrug.
Spaltegulve
I mange stalde er gulvene udformet som smalle bjælker eller spalter af beton,
så dyrenes urin og afføring falder igennem gulvet. Et fast gulv med fald neden under
sørger for at gyllen løber ud af stalden af sig selv, hvorved der spares arbejdskraft
til at muge ud, ligesom grisene holdes tørre og rene, da de ikke kan søle sig i deres
eget møg.
En ulempe ved spaltegulve er at de kan være ubehagelige for grisene at ligge på. Derfor
skifter en del svineproducenter til gulve der kun delvist består af spalter. Resten af
stien har fast gulv, som grisene typisk vil bruge som hvileareal, mens de gøder på
spaltegulvet.
Mange landmænd giver ikke grisene halm hvis de går på spaltegulve, da halmen kan
tilstoppe spalterne så gyllen ikke løber væk.
Toklimastalde
I toklimastalde overdækkes en del af stien så der er læ. Inde denne hule vil
temperaturen stige når grisene ligger sammen og hviler. Grisene kan vælge hvilken
temperatur der passer dem bedst - varme inde i hulen eller køligere udenfor i stien. Når
grisene fx lige har spist afgiver de meget varme mens de fordøjer - så vil de helst
ligge ude i stien hvor der er køligere. Når de sover vil de derimod ligge inde under
overdækningen hvor de bedre kan holde varmen.
I sommermånederne hvor temperaturen stiger i staldene kan grisene have svært med at
komme af med varmen. Derfor har mange landmænd installeret brusere i staldene, der med
jævne mellemrum overbruser grisene med vand, så de kan køle sig.
Strawflow
I strawflowsystemer kombineres spaltegulv og fast gulv med halm. Det faste gulv
skråner ned mod spaltegulvet i stien. Grisene får halm på det faste gulv. Halmen holder
dem beskæftigede lige som de æder en del af det. Overskydende halm glider ned ad gulvet
og gennem spaltegulvet hvorefter det løber ud med gyllen. Fordelene er forbedret
dyrevelfærd uden at der er ekstra arbejde med udmugning - der er kun ekstraarbejde med at
give grisene frisk halm engang imellem.
Dybstrøelse
I dybstrøelsessystemer er stierne indrettede som dybe aflukker hvor bunden er
helt dække med halm. Grisene får løbende ny halm oven på den gamle så bunden i stien
bliver højere og højere. Gødningen fra grisene og den gamle halm i bunden af stien
komposterer efterhånden, så der opstår en balance som sikrer at den øverste halm er
tør.
Dyrevelfærdsmæssigt er det godt for grisene at få halm. Det giver ekstra arbejde
jævnligt at give dem ny halm, men til gengæld skal der sjældent muges ud. Det kan
imidlertid volde problemer at få komposteringen i gang. Hvis systemet ikke fungerer kan
der udvikle sig et meget dårligt staldmiljø, hvor grisene går i kold og våd halm.
Løsdrift
Løsdrift, hvor grisene går frit sammen i flokke bruges til de fleste grise
bortset fra en del søer. Disse søer opstaldes enkeltvis i smalle båse eller holdes fast
med bindsler om halsen. Bindslerne er på vej ud af produktionen og vil være forbudte fra
år 2006.
Mange producenter lægger i disse år om til løsdrift, hvor søerne går frit samen i
større flokke. Søer i løsdrift har ofte mere plads og kan bedre få tilfredsstillet
deres naturlige adfærd end søer i bokse. Men der kan opstå kampe søerne imellem, når
de skal fastlægge en rangorden. De svageste søer der står nederst i rangordenen har det
hårdt i løsdrift.
Frilandsproduktion
Ved frilandsproduktion går grisene i en indhegnet fold, hvor de kan gå i læ i hytter.
Dyrene skal gerne have mudderhuller hvor de dels kan køle sig i den varme periode, dels
kan beskytte sig ved at smøre sig ind i mudder for at undgå solskoldning.
Grise på friland får mere motion og kan bedre holde sig på afstand af hinanden ved
konflikter end grise i traditionelle systemer. Det er dog et problem at grise på friland
roder i jorden og fjerner græsset, så gyllen uhindret siver ned i jorden og giver
miljøproblemer. Grisene får derfor som regel en ring i næsen for at forhindre at de
roder. Det er først og fremmest søer med smågrise der går ude. Kun ganske få
slagtesvin fra specialproduktioner går ude.
Økologisk produktion
Økologisk produktion sker efter et nøje beskrevet regelsæt der kontrolleres af
myndighederne. Søer og smågrise skal være udegående, mens slagtesvin skal have adgang
til det fri - typisk ved at have en udendørs løbegård til hver sti. Desuden skal mindst
75 pct. af foderet være økologisk, ligesom der er særlige regler for brug af medicin.
SPF-produktion
I SPF-besætninger holdes grisene fri for smitte med en række sygdomme ved at
holde dem isoleret fra omverdenen. Der er bl.a. strenge regler for hvem der må komme i
staldene og hvordan de skal klæde om og desinficeres, ligesom nye dyr i besætningen skal
stamme fra andre tilsvarende besætninger. Det er dyrere at holde et SPF-system end en
almindelig produktion, men da grisen er mindre syge i SPF-besætninger, og derfor vokser
hurtigere og bedre, kan det stadig betale sig.
Slagtning
Størsteparten af de næsten 21 millioner producerede svin slagtes på
store, andelsejede slagterier. En mindre del eller cirka 10%, slagtes på små private
slagterier. Selve slagtningen foregår dog stort set ens.
Transport
Grisene hentes i specialindrettede transportvogne ude hos landmændene.
Vognmanden henter ofte grise fra flere landmænd, så det er vigtigt at ruten planlægges
med så kort transporttid som muligt. De fleste transporter i Danmark er kortere end tre
timer. Der er regler, for hvor meget plads dyrene skal have, og hvor lang den samlede
transporttid må være. EU-regler siger at den maksimale transporttid højest må være 24
timer.
På slagteriet drives grisene ind i folde, hvor de står et par timer, før de slagtes.
Dyrene kan være urolige over transporten og de nye omgivelser. Opstaldningen giver dem
tid til at falde til ro. Ved ankomsten til slagteriet checker dyrlægen, at dyrene stadig
har det godt efter transporten. Dyrlægen kigger efter om grisene udviser en normal og
sund adfærd.
Bedøvning
Grisen bedøves inden slagtning. Det sker ved at de indånder luftarten kuldioxid
(CO2), der gør dem bevidstløse. Enkelte steder, blandt andet ved slagtning af
søer, bedøver man ved hjælp af elektricitet. Den bedøvede gris hænges op i et af
bagbenene og grisen stikkes i halspulsåren med en kniv. Kniven er hul og fortsætter i en
slange. Blodet bliver suget ud i slangen og pumpet videre til en beholder. Grisen dør ved
denne stikning og mærker ingen smerte.
Skoldning og svidning
Nu skal hårene på svinekroppen løsnes. Det sker ved at kroppen skoldes i 600C varmet vand. Slagtekroppen går herefter ind i en
hårstøder, der automatisk fjerner hårene. De sidste rester af hår bliver brændt af i
en svideovn hvor kroppen et kort øjeblik udsættes for over 10000C.
Eventuelle bakterier på kroppen dør samtidig. Svidningen er også med til at give
sværen den rigtige konsistens. Sværen bliver sort af svidningen. Ved hjælp af
forskellige skrabe- og børstemaskiner bliver sværen skrabet, børstet og tilsidst
skyllet ren.
På nogle slagterier afhuder man grisene. Det vil sige, at man fjerne skindet, der bruges
til fremstilling af læder. Disse svin skoldes og svides ikke.
Åbning
Slagteren løsner endetarmen på grisen med en fedtendeløsner. Denne proces er
meget kritisk da der her er mulighed for forurening af slagtekroppen. Slagtekroppen åbnes
med et lodret snit foran på kroppen og indvoldene tages ud. De består af mave og
tarmkanal samt pluks, dvs. spiserør, hjerte, lever, lunger og tunge. Slagtekroppen
flækkes herefter i to halvdele ved at gennemsave rygsøjlen og kraniet fra halen til
trynen. Der er nøje instruktioner for, hvordan indvoldene skal tages ud for at undgå at
kødet forurenes med bakterier fra dyrenes tarmkanal og svælg.
Kontrol
En del af grisens indvolde - plukssættet - hænges på metalkroge. Pluksættet,
øvrige indvolde samt slagtekroppen bliver kigget grundigt efter af en dyrlæge. Dette
check afslører hvis der har været noget i vejen med grisen. Hvis noget ser unormalet ud,
bliver slagtekroppen taget fra og kontrolleret yderligere. Slagterier, hvor der slagtes
hangrise, udtager prøver til analyse for hangriselugt. Alle besætninger, der producerer
mere end 100 slagtesvin om året, bliver løbende undersøgt for salmonella ud fra
kødprøver, som bliver taget på slagteriet. Slagtekroppe der har været igennem den
afsluttende dyrlægekontrol bliver stemplet med et EØF-mærke. Mærket indeholder en
talkode med slagteriets autorisationsnummer. Stemplet viser, at slagtekroppen er godkendt.
Dyrlægerne, der udfører kontrollen er ansat af veterinærmyndighederne.
Klassificering
Nu skal kroppen måles igennem. Først bliver leverandørnummeret tastet ind på
en computer sammen med slagtekroppens vægt. Leverandørnummeret fremgår af skinken på
grisen, hvor landmanden har tatoveret det. Kroppen bliver herefter målt/klassificeret i
et såkaldt klassificeringscenter, hvor kødprocenten måles. Kødprocenten er et mål for
hvor meget kød der er på slagtekroppen.
Kødprocenten danner sammen med vægten grundlag for betalingen til landmanden for de
svin, han leverer. Klassificeringen bruges også til at sortere kroppene til forskellige
anvendelser i ind- og udland.
Køling
Efter klassificeringen nedkøles slagtekroppen. Kroppen er 370C varm
når dyret slagtes, men for at kødet kan holde sig, skal temperaturen hurtigt ned på
omkring 50C. På de fleste slagterier starter nedkølingen med en tur i en
køletunnel, hvor meget kold luft (-200C) blæses mod slagtekroppene. Det får
overfladen til at fryse, mens musklernes indre stadig er varmt. Herefter overføres
kroppene til et kølerum med ca. 50C, hvor temperaturen udlignes til næste
dag. Når kroppene har hængt et halvt døgn i kølerummet, har de overalt en temperatur
på 2-7 grader. Denne nedkøling forbedrer holdbarheden, da bakterievæksten hæmmes, og
kødets saftbindeevne forbliver bedst mulig. Der foretages endvidere stikprøvekontrol for
salmonella i det ferske kød - godt 2000 prøver pr. måned.
Modning
Svinekød er ungt kød, som ikke behøver at hænge til modning i lang tid. For
de magre udskæringer som mellemkam og skinke forbedres spisekvaliteten, hvis kødet
modnes 2-4 dage ved kølerumstemperatur (50C). Kødet bliver mere mørt, og
dets evne til at holde på kødsaften under tilberedning øges.
Opskæring
Opskæring starter med, at hoved og tæer skæres af slagtekroppen. Herefter deles de to
halve kroppe i tre stykker: Forende, midterstykke og skinke. Midterstykket kan yderligere
deles i bryststykke og kam.En stor del af svinekødet sælges som delstykker, både til
hjemmemarkedet og eksport. En del slagterier opskærer og udbener også selv delstykker
efter kundens specifikationer og til videre forarbejdning indenfor virksomheden.
Udskæring af kødet i detailstykker sker centralt hos de strore supermarkedskæder og
lokalt i de enkelte supermarkeder og slagterbutikker.
Kilde: Danske Slagterier |