Battrup og 2. verdenskrig. |
Besættelsen den 9. april 1940 Den 9. april 1940 har sikkert formet sig i Battrup som andre steder i landet. Det er begyndt tideligt om morgenen med kraftig larm fra de tyske fly. Folk på egnen har i flere timer kunnet iagttage de lavtgående fly, der kom for at "beskytte" Danmark imod de allieredes overgreb, og en mulig engelsk invasion, som det hed i de tusinder af flyveblade, der regnede ned over egnen. "Oprop til Danmarks soldater og Danmarks folk" hed det på kluntet dansk: |
OPROP! Til Danmarks Soldater og Danmarks Folk ! Uten Grund og imot den
tyske Regjerings og det tyske Folks oprigtige Ønske, om at leve i Fred og Venskab med det
engelske og det franske Folk, har Englands og Frankrigets magthavere ifjor i September
erklæret Tyskland Krigen. Den Tyske Kommandør |
De fleste har selvfølgelig været rystet og utrygge over den tyske
besættelse, men alligevel er man hurtigt faldt tilbage i den faste rytme.
Rationering Allerede før den tyske besættelse, indførtes visse rationeringer. På grund af krigshandlingerne i udlandet, gennemførte regeringen i 1939 benzin-rationering, gas- og elforbruget blev begrænset og fra december 1939 blev kaffe, the og kakao også rationeret. I løbet af 1940 kom der begrænsninger i fedprocenten i f.eks. sæbe og mælk, margarine og smør rationeredes, ligeså brændsel. Restauranterne blev i 1941 nødt til at indføre en "kød-løs-dag" og der kom rationering af generator-brændsel. Da benzinen forsvandt, måtte man bruge gas-generatorer for at drive de få biler, som endnu var i drift. En dårlig høst i 1942 fjernede helt franskbrøds- og hvedemelsrationerne i et år fra november! Tøjmangel var et stort problem og der indførtes standarder for materialeforbruget.
Dette kom fra 1943 også til at gælde for spædbørnsudstyr.
Tyskere i hjemmet på grund af flystyrt
Til frokosten havde tyskerne geværer med til bords. Det brød
gårdejeren, Hans Knudsen, sig ikke om, men han sagde intet. Så bad han en af sine karle
om at tænde for den engelske radio. Tyskerne ville gerne høre om situationen ude i
verden, men det ville nazi-danskeren ikke (det gik jo ikke så godt for det "3.
rige", så han rejste sig og slukkede for radioen. Begrænsninger i hverdagen efteråret 1944 blev taget og interneret, blev der indført udgangsforbud i en periode. Alle skulle bære et såkaldt legimationskort, skulle man på besøg inde i byen, måtte man have passerseddel.
|